HTML

HTML doboz

Keresőoptimalizálás, linképítés és online marketing. 

Kapcsolatfelvétel:info@ite.hu

Napi frissítésű Online Marketing hírportál: ITE.hu

HTML doboz

Friss topikok

Ha előveszi a Google a korbácsot

2014.01.31. 10:07 esotanc

A Google nem csak egy békés kereső, ahogy első látásra tűnik, hanem egzisztenciákat is képes szétzúzni.

A legtöbben egyszerű felhasználóként ismerjük a Google, de idehaza is több tízezer állás függ a Google kegyétől. A webáruházak, de még a hírportálok látogatóinak jelentős része is a Google keresőjén keresztül érkezik, és így egy üzlet sikere is azon múlik ki hányadik helyet foglal el a találati listán. Akinek sikerül megszerezni az első helyet, az a kattintások 30%-át is elviheti, a tízedik kénytelen 1%-kal beérni, aki pedig nincs az első tízben, az nem is létezik.

Érthető tehát, hogy a webáruház tulajdonosok igyekeznek mindent megtenni az első helyért, még akár azt is, hogy vétenek a Google szabályzata ellen, és linkeket vásárolnak, hogy így javítsák helyezésüket a találati listán. Mindez persze ellenkezik a Google szabályzatával, de a dolog sokáig igen jól működött. Egészen 2012 áprilisáig, amikor is a Google elsőként lefuttatta a Pingvin-algoritmust, aminek az volt a célja, hogy kiszűrje azokat a linkeket, amelynek a célja a találati lista manipulálása, azaz a jobb helyezés elérése a találati listán.

Amikor lesújtott a Pingvin

Ez a dátum megváltoztatta az online marketinget, korábban piacvezető webáruházak és oldalak tűntek el a süllyesztőben, és nem csak idehaza, a pletykák szerint számos öngyilkossági kísérlet is kísérte a Pingvin algoritmus hatását.

Azóta már ötször lefutott ez az algoritmus, és egyre szigorúbb feltételeket szabott, és egyre-mására hulltak ki a korábban jó helyezést elérő oldalak. A Google e mellett igyekszik feltérképezni azokat a hálózatokat is, amelyek linkeket árusítanak. A héten egy francia több ezer weboldalból álló hálózatot buktatott le, és bejelentette, hogy a következő célpont Németország lesz.

Idehaza is a mintegy 1000-1500 weboldalból álló, és linképítési célokat szolgáló egykori hálózat mára jórészt teljesen elértéktelenedett, mert a Google algoritmusai már felfedezték, hogy milyen célból készültek ezek az oldalak, és az innen érkező linkek, ma már inkább károsak, mintsem hasznosak.

Hogy a Google milyen szigorúan veszi a manipulációs célú linképítés elleni küzdelmet, azt jól mutatja, hogy a napokban az egyik legnagyobb angol ügyvédi iroda (IrwingMitchell) weboldalát tüntették el a találati listájukról, mert az megszegte a játékszabályokat, és nem megengedett módon szerzett linkeket.

 A Google se játszik tisztességesen

De a Google nem játszik tisztességesen, hiszen gyakran változtatja a játékszabályokat is, az elmúlt napokban olyan korábban általa is elfogadott módszereket rakott tiltólistára, mint a vendégbloggolás, vagy előtte sajtóközleményes linképítés.

Nem kis piacról van szó, hiszen idehaza is az online kereskedelem nagysága 200 milliárd forint felett van, és néhány nagy márkán túl, a kicsik forgalma jórészt a keresőkből érkezik. Míg azonban korábban minimális tőkével elérhető volt az vezető pozíció, addig ma már a jó helyezés és a linképítés is rendkívüli módon megdrágult, az árak akár több tízszeresére is emelkedtek.

Ma már nem lehet egy online üzlet nyitását kizárólag a Googlere alapozni kizárólag, hiszen nem tudhatjuk mikor változtat a játékszabályokon, és mikor lesz tiltott, a korábban elfogadott linképítési módszer, azaz mikor veszi elő a Google újra  a korbácsot.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iteseo.blog.hu/api/trackback/id/tr435791145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó F. Balázs 2014.01.31. 14:37:49

Félreértés ne essék, de a Google nem a tisztességtelen előnyszerzés ellenében küzd, hanem az ellen a tisztességtelen előnyszerzés ellen, amiért neki egy garast sem fizetnek...

Ha veszel náluk egy elég nagy adwords csomagot hidd el minden extraság nélkül lehetsz több találati oldalon is első helyezett - ugyan feltüntetik hogy szponzorált hirdetés, de akkor is...

esotanc 2014.01.31. 14:51:34

@Szabó F. Balázs: Igen nyilván, de a webáruház tulajdonosok szívesebben veszik, ha fizetés nélkül vannak ott az első helyeken, és jönnek az ingyen látogatók, mintsemhogy a látogatókért fizetni kelljen.
Rand Fishkin tippelte az idei évre, hogy a tengerentúl meglesz az első olyan találati lista, ahol az első oldalon már nem lesz organikus találat.

tucano 2014.01.31. 17:52:48

"korábban általa is elfogadott módszereket rakott tiltólistára, mint a vendégbloggolás, vagy előtte sajtóközleményes linképítés"
Kétszer is elolvastam, hogy biztosan jól látok-e? Ez elég nagy patkányságnak tűnik. Itt azért munkával szerzett linkekről van szó. Ráadásul, ha egy olyan szervezetről van szó, amelyik gyakran, akár naponta ad ki sajtóközleményeket, akkor ők szopóra kerülnek? És vajon a vendégbloggolással mi a helyzet? Segítesz nekem erről vmi infót találni? Pl. azt büntetik, ha írsz valahová cikket, kikerül az authorship cucc és abban van a saját oldal linkje?

esotanc 2014.01.31. 19:00:06

@tucano: Szia:
Itt olvashatsz a vendégbloggolásról:
ite.hu/matt-cutts-vendegbloggolas-keresooptimalizalasi-celokbol-ennek-vege/

Nyilván itt azért elsősorban az angolszász tapasztalatokról van szó, de jó figyelni, mert ezek a trendek átjönnek ide is.
Sztem működhet mind a kettő csak igényesen. A Google is azért harapott rá a témára, mert kezdett az egész átcsúszni spambe, egyre több lett az igénytelen tartalom, és kezdett autoamatizmussá válni.
Az authorhip dolog jó kérdés, hiszen elméletileg dolgozni kell, mert jön az Author Rank.
A Moz.com on volt egy jó cikk Rand Fishkinről a vendégblogolás veszélyeiről.
Eric Ward cikke pedig arról szól hogy lehet ezt jól és rosszul csinálni. Ő talán alegrégebbi linképítő érdemes olvasni amiket ír.:searchengineland.com/11-reasons-link-building-futile-waste-time-one-big-reason-isnt-182210
Az ite.hu nagyjából naponta tudok követni a SEO világ híreit.
Remélem tudtam segíteni.

tucano 2014.02.01. 10:50:18

@esotanc: köszi szépen! Ez így megnyugtató, mert firkászként, persze csak egyedit állítok elő, de már a szívroham kerülget minden egyes Google razzia előtt-után :), sose tudom mit találnak ki.
Olvasni fogom a blogodat :D
süti beállítások módosítása